A tehetségek megszerzése és megtartása továbbra is az egyik legnagyobb kihívás a vállalatoknak világszerte. A MOL-csoport tíz évvel ezelőtt kezdte el felépíteni fiatalokat célzó programjait, amellyel több rangos nemzetközi elismerésben részesült. Nézzük, milyen láncszemekből áll össze a vállalat „tehetségstratégiája”, amely a HR Fest kiemelt partnere. „Befektetésnek tekintjük tehetségtoborzó programjainkat. A diákok fejlődésének támogatása és követése kulcsfontosságú ahhoz, hogy kreativitást, új ötleteket és új perspektívát tudjunk a MOL-csoportba behozni” – mondja Zdravka Demeter Bubalo, a MOL-csoport HR igazgatója.

Junior Freshhh: élményt adni és bemutatkozni a középiskolásoknak

A MOL már középiskolában elkezdi a fiatalok érdeklődését felkelteni a természettudományok iránt. Hogyan lehet ezt a leghatásosabban? Élményt adva és játékos formában. E gondolat hívta életre a Junior Freshhh-t, amely az első pillére a MOL-csoport tehetségtoborzó stratégiájának. Két fordulóból áll. Először a diákoknak kell különböző, természettudománnyal kapcsolatos feladatokat megoldaniuk virtuális forgatókönyvek szerint. A második kör az élő döntő, amelyben a legjobb öt csapat versenyez a fődíjakért. A leghatékonyabb iskolák is kapnak értékes nyereményeket. A program 2010-ben startolt, a legközelebbi megmérettetésre 2018 tavaszán kerül sor.

Freshhh: Virtuális olajcéget menedzselő egyetemisták

Néhány évvel idősebbeknek – egyetemistáknak, főiskolásoknak – szól a Freshhh program. Olyan online nemzetközi verseny ez, amelyben három fős csapatok egy-egy integrált olajipari vállalatot irányítanak. Például döntéseket hoznak területfejlesztési projektekről, finomító építéséről és a legjobb termékportfólió létrehozásáról. Ezenkívül stratégiát dolgozhatnak ki a kiskereskedelmi hálózat fejlesztésére, és beruházásokról, hálózatbővítéséről dönthetnek. A verseny több mint 70 ország fiataljait mozgatta eddig meg. Tavaly 11 ezren regisztráltak, több mint 2000 csapat állt össze, ebből 63 Magyarországról. A következő versenyre november 3-ig lehet jelentkezni, a budapesti döntőben a legjobb nyolc csapat küzd meg a 25 000 eurós összdíjért, amely az első 3 csapat között oszlik meg.

Growww: Karrierstart élesben a MOL-nál

A program jelmondata: Tomorrow starts with you (A jövő veled kezdődik). Ők a jövő nemzedéke, a MOL utánpótlása. A program egyéves, csoport szinten közel 200 fiatal kap bizonyítási lehetőséget, versenyképes fizetést, személyes fejlesztést és közben kapcsolatot építhet, on-the-job tanulhat a cégen belül.
A jó kiválasztás és a megtartóerő jele, hogy az egy év letelte után a résztvevők több mint 80 százaléka folytatja pályafutását a MOL-on belül. A program indulása, 2007 óta egyébként több mint 10 országban több mint 2000-en kezdték a Growww-val MOL-os karrierjüket építeni. Aki ide bekerül, őt egyébként csak Growwwer-nek hívják, amihez olyan tulajdonságok és érzetek társulnak, mint ambíció, innovatív megközelítés, célorientáltság és csapatjáték.
A Freshhh és a Growww 2014-ben a tekintélyes „ERE Recruiting Excellence Award” elismerésben részesült, mint a legjobb egyetemi toborzó programok.

LEAD: a nemzetközi vezetők új generációját képzi

Már a vállalaton belüli tehetségeknek szól a LEAD, a cégcsoport vezetőfejlesztő programja, amely 2013-ban indult. Cél, hogy a MOL a nemzetközi vezetők új generációját képezze ki, akik képesek a vállalatot a folyton változó körülmények között irányítani, és emellett kimagasló üzleti eredményeket érnek el. A LEAD-ben való részvételnek vezetői tapasztalattól függően több szintje létezik, másfél éven át tart, és neves menedzsment iskolák szakmai irányításával zajlik. A program a nemzetközi vállalatok kategóriában a HR.com „Leadership 500” díjának nyertese.