Egy hely, ahol minden ötletedet megvalósíthatod

A Nokia nemrég költözött jövőt idéző központjába, a Nokia Skyparkba, ahol a modern környezetben olyan lehetőségeket biztosít munkatársai számára, amelyet mindannyian megirigyelhetünk. A napokban átadott babarát iroda mellett olyan óvoda működik a székházban, amely nyitvatartását a munkatársak időbeosztásához igazította, ezzel is támogatva a dolgozók munka-magánélet egyensúlyát. Emellett mindent megtesznek azért, hogy a kollégák minél inspirálóbb környezetben dolgozzanak, kiemelve azt, hogy a Nokia számára milyen fontosak a kreatív, innovatív ötleteket hozó fejlesztő mérnökök.

A Corvin negyedben felépült Nokia Skypark nem csak külsejében innovatív: a kutatási és fejlesztési központban zajló munkával folyamatosan jelentős eredményeket mutatnak fel az itt dolgozók a Nokia nemzetközi családjában.

A magyar szakemberek például több olyan terméket is kidolgoztak már, amelyek hozzájárultak a távközlési iparban történő paradigmaváltáshoz. A Telco Cloud, felhőalapú távközlési rendszer segítségével a mobilszolgáltatók egyszerűen, rugalmasan és költséghatékonyan kezelhetik a megnövekedett igénybevétellel járó kihívásokat. Így a jövőben már nem kell például attól tartanunk, hogy a hálózat leterheltsége miatt nem tudunk telefonálni, vagy mondjuk egy tömegrendezvényen, például egy fesztiválon nem megy a net.

A új mogoldások fontosak a Nokiában, ezért a cég különösen figyel arra, hogy a kollégák ötletei ne vesszenek el. Ezért alakították ki a Global Innovation Mall-t, vagyis az innováció online tárházát, amely azért született, hogy helyben és időben nem korlátozva a kollégák bármikor tudjanak ötleteket megosztani. Este, reggel, munkában vagy otthon mobilról, idehaza vagy útközben, valahol a világban… Az ötletgenerálásra rásegítenek különleges brainathon és hackathon események szervezésével is, ahol egy adott fókusszal várják az ötleteket.

Akinek ötlete van, egy belső startup programban, a Nokia Digital Innovation Accelerator programban vehet részt, amely a cégen belüli „startupok” kialakulását célozza. Az elbírálás ugyanúgy történik, ahogy más startup programoknál is: sokat látott, az üzleti világot jól ismerő emberek alkotnak véleményt és döntenek arról, hogy az ötletet a program keretében valósíthatja-e meg a kolléga. A kezdettől komoly üzleti értékkel bíró ötletek gazdái 100%-ban ezen dolgozhatnak, büdzsét kapnak, csapatot verbuválhatnak, és a cég globális szervezete segíti őket az üzleti ötlet megvalósulásában.

Egy másik innovációt elősegítő megoldás a “garázs” koncepció, amely abban segít, hogy azok az ötletek, amelyek “bütykölést” igényelnek, az ötletgazdák kezében fizikailag is megvalósuljanak. Erre külön munkaterületet rendeztek be a cégnél: a Garage laboratóriumban bárki kipróbálhatja, modellezheti IoT megoldását.

A Nokia Skypark nyitva áll a startupok és fejlesztő cégek rendezvényei, meetup-jai számára is. Azért támogatják ezeket a közösségeket, mert fontosnak tartják, hogy a magyar tehetségek és az országban lévő tudás minden területen támogatva, ösztönözve legyen. A cég maga is szervez tudásmegosztáson alapuló eseményeket. Ilyen volt májusban a Future X konferencia, amelyre neves külföldi hálózat kutatókat hívtak meg a hazai egyetemi élet vezető szakemberei mellett.

A cég belső tudásmegosztásának egyik legfontosabb eszközei a CES (Community Experience Sharing) rendezvények, ahol a kollégák egymás között osztják meg a tudásukat valamilyen szakmai, vagy éppen hobbi témakörben. A szakmai tudásmegosztás mellett szerveztek már előadásokat coachingról, életmód váltásról, meditációról, és arról is, hogyan írjanak röviden, érdekesen, tömören.