Hogyan segítheti a HR-t a technológia? Milyen újdonságok vannak ezen a területen? A más iparágakban bevált módszerek – például a személyiségprofil feltérképezése – milyen új megközelítést kínálhatnak a klasszikus HR folyamatokhoz? Egyebek mellett ezekről a témákról beszél majd a Sepp Norbert IBM Watson ambassador a HR Festen.

„A technológia valóban átalakítja majd a legtöbb üzleti folyamatot, olyan területeken tud gépi segítséget nyújtani, ahol eddig nélkülöztük azt. Nem véletlenül hasonlítják potenciálját tekintve az internethez: megszületésekor még nem tudtuk, pontosan miben jelent majd változást, de sok olyan gyakorlatot megváltoztatott, kibővített, amit korábban lassan, nehézkesen intéztünk – persze akkoriban ez volt a normális, nehézkesnek csak visszatekintve tűnik -, más folyamatok, új üzleti modellek, gyakorlatok létrejöttét pedig lehetővé tette” – hangsúlyozta a Watson ambassador.

Sepp Norbert pályaválasztásának meghatározó eleme volt a jövő, a technológia fejlődés iránt érzett kíváncsiság. A Watson Ambassador egy IBM-es képzési program volt, a technológia még viszonylag korai fázisában és a cím viselése komoly elkötelezettséggel jár. Nagyköveti munkájában az is megesett, hogy úgy fordultak hozzá, mintha magával Watsonnal beszélnének: „Tudom, hogy nem a személyemnek szól a közvetlenségük, mégis jó érzés ellátni egy ilyen összekötő szerepet. Ehhez talán az is hozzájárul, hogy jelenleg még túlnyomórészt pozitívak a várakozások, és kevés aggály vagy kritika fogalmazódik meg; bár igaz, hogy nemegyszer tettek fel olyan kérdéseket, amelyekben jó adag bírálat volt, nem konkrétan Watson, hanem általában a mesterséges intelligencia lehetséges negatív következményeivel kapcsolatban. Ilyenkor is fontos azonban, hogy az ember objektíven és lehetőleg nyitottan tudjon párbeszédet folytatni” – vélekedett.

A Watsonnal kapcsolatos munka során olyan megoldásokat ismerhettet meg, amelyekről szűk szakmai berkeken kívül általában nem beszélnek: „jó belemerülni ebbe a területbe és meghallgatni, mi mindent gondoltak végig, fejlesztettek ki az e területen dolgozó kiváló elmék” – fogalmazott.  Szavai szerint nagyon fontos, hogy ne féljünk a gép okosságától: „alapvetően másban tud okos lenni, mint mi, illetve, másképp okos, ami nekünk nagyon jól jöhet. Olyan ez, mint egy csapat – például a manapság divatos kvíz-esteken -, ahol a különböző tehetségű tagok együtt egy csomó mindent meg tudnak válaszolni, mert kiegészítik egymást.”

Munkája során számos hatás érte és van, amiről, időközben már máshogy gondolkodik. A közelmúltban bemutatott hollywoodi produkciót, Kódjátszmát is felhozza példának. A film a második világháború egyik legnagyobb hatású, hősét a tragikus sorsú Alan Turing munkásságát mutatja be, akit napjainkban a modern számítógép-tudomány egyik atyjaként tisztelnek. „Egy emlékezetes jelenetében Turing maga is elmondja, hogy ugyanúgy nem kellene szokatlannak vagy félelmetesnek lennie a gép másfajta gondolkodásának, mint ahogy természetes, ha egyikünk a babfőzeléket, másikunk a császármorzsát szereti. A sokféleség hasznos lehet, a gondolkodás sokoldalúsága a résztvevők együttes erejét növeli”- mondta a szakértő.

A nagyköveti tevékenység során lett ismert számára, hogy a Watson milyen sok területen tudja hatékonyabbá tenni a munkánkat azáltal, hogy az emberi tevékenységek, munkafolyamatok egy-egy időrabló szakaszát jelentősen felgyorsítja, vagy pontosítja. A szakértő szerint a HR, a pénzügyek, a gyártás, az ügyfélkapcsolat, a kereskedelem, az egészségügy, az oktatás és még sok-sok egyéb üzleti vagy hétköznapi tevékenység jár jobban azáltal, hogy a „gondolkodó gép” kilép a laboratóriumokból, és a kezünk ügyébe kerül. „Őszintén szólva, valóban másként gondolkodom bizonyos dolgokról az utóbbi időben, gyakran azon veszem észre magam, hogy eltöprengek, hogyan lehetne, lehetne-e egy adott szituációban alkalmazni Watsont. Elcsodálkozom, hogy sok esetben tényleg javíthatna azon, amit most csinálunk. Ha pedig csökkennek a hétköznapi nehézségek, akkor talán türelmesebbé válik az ember, és kevesebb nehézséggel küzd majd a jövőben a társadalom. Ki tudja, talán ez lesz a kognitív gépek elterjedésének a legfontosabb hozadéka”- fogalmazott Sepp Norbert.