Három bemutatkozó startup a tavalyi HR Festen – ma már a Nokia partnerei. Ezek a HR tech startupok ugyanis olyan témákra fejlesztettek megoldásokat, amelyek a cég aktuális kihívásaira hatékony válaszokat kínáltak. Ezért úgy döntöttek, kipróbálják őket, hiszen a Nokia kultúrájában helye van a startup megoldásoknak.
A Nokia egyre nagyobb Magyarországon, az elmúlt hónapokban is többszáz fővel növekedett a létszám. A jelenleg 2200 munkavállalót számláló cégben most is közel 200 nyitott pozíció van. Ezt a folyamatos növekedést olyan kihívások kísérik, mint a közösségépítés, a dolgozói élmény kezelése, valamint a tanulás és fejlesztési feladatok közösségi élménye és mérhetősége.

A Cx-Ray csapata olyan hálózatkutatási szoftvert nyújt, amely az erőforrásigényes kérdőíveket 7 percesre rövidítette és azonnali eredményeket mutat. A változatos szemszögből mutatott adatok, riportok formájában, mindenki számára értékessé tették a részvételt. A szervezetben felmerült kérdés az volt, hogy mennyire természetes a kiválasztódás folyamata. A Nokia megoldása szerint a teljesítményértékelés folyamatába illesztették a munkatársi visszajelzéseket, szervezetfejlesztői tréningekkel egybekötve. Az első pilot 8 hónapig tartott és több mint 750 munkatárson tesztelték a szoftvert, s folytatás is várható.

A Nokiában sok online képzés van, de az e-learninges képzések után valójában senki sem méri fel a tudást és nem lehet ellenőrizni a tudás beépülését sem. Erre vetették be a Nokiában a Practify megoldását, amelyet globálisan próbáltak ki, illetve alkalmaznak. Egy line manageri webinár után vezették be először a Practifyba a vezetőket, hogy támogassák a tudás beépülését. A Nokia megoldása itt is eltérő volt a szokásostól: a 15-20 fős csoportok helyett 100 fős csoportokat alkottak és azon belül kaptak on-the-job feladatokat és osztották meg a tapasztalatokat, valamint tudást. Az első 5 hetes followup-on júliustól szeptemberig több mint 700-an vettek részt közel 30 site-ról. Ez azért is volt különleges, mert az eltérő országokból érkező különféle kulturális megközelítések a téma érdekes aspektusait mutatták meg a csoportokban. A második modul októberben indult hasonló létszámmal. Ez a csoportos follow up módszertan a gyakorlás számos előnyét megmutatta. A folyamatos feladatokat játékos formában kapják a munkatársak, amelyet egyfajta társas nyomás erősít fel és tesz élvezetessé.

A közösség építése egy 2200 fős cégnél nem egyenlő azzal, hogy mindenkit sikerül bevonni egy-egy játékba, hiszen az érdeklődés és a hajlandóság szerteágazó. A budapesti Nokiánál 38 klub működik, amelyek nagy része sportra koncentrál, de van fotóklub és versenytánc csapat, valamint társasjáték klub is. Természetesen lehetetlen a különböző érdeklődésű kollégákat egy eseményre összehozni, de a Nokia mégis megpróbálja, amelyben a Battlejungle megoldása támogatja. Háromhetes bevonó kommunikációval közel 300 kollégát mozgattak meg a Battlejungle alkalmazásával. Ez egy olyan szoftver is egyben, amely egy folyamatos csapatépítésre nyújt lehetőséget. A gamification eszközével érdekessé teszi a felületet: badge-eket kapnak a résztvevők, akik a közös cél érdekében gyűjtenek kilométereket, lépéseket, karmákat. A 4 hónapos pilot jelenleg is tart, és a csapatépítési célok mellett az önkéntes munka megszervezésére is használják. A cél, hogy az elszigetelt közösségeket egy közös felületen hozzák össze.

És mit tanult a Nokia a startaupoktól?

A folyamatos fejlődés igényét, gamification megoldásokat, melyeket adekvát módon alkalmaznak ezek a módszerek. A tanulás és a tudásmegosztás újfajta technikáit örömmel alkalmazzák a Nokiában.

Milyen lehetőség ez a startupok számára?

A Nokiában nagy a lehetőség arra, hogy folyamatos rálátást nyújt a világra, kvázi egy folyamatos teszt terepet biztosít a startupok számára: százezer fős teszt terep, egy 120 országot érintő multi-dimenzióban. A Nokia kívül „multi”, belül pedig egy dinamikusan változó matrix, ezért a startupok globális piacra fejlesztett termékei ideális körülményekre lelnek a Nokiában.

A Nokia innovációs kultúrájáról itt olvashatsz részletesen.