Skip to main content

Hogyan kerülhet be munkáltatói márkád magyarként a nemzetközi körforgásba?
Tanulj a Thermo Fisher Scientific-től 3 +1 lépésben!

A Thermo Fisher Scientific világelső a tudományos szolgáltatások területén. Küldetése, hogy támogassa ügyfeleit egy egészségesebb, tisztább és biztonságosabb világ megteremtésében. A vállalat budapesti szolgáltató központja (Shared Service Center = SSC) 2018 óta építi munkáltatói márkáját. Azóta a Brandfizz Employer Branding ügynökséggel együtt, egyedüli magyar esettanulmányként tavaly megjelent az Employer Branding Excellence Study Bookban, idén nagyköveti programja arany díjat nyert – szintén egyedüli magyarként – az Employer Brand Management Awards Europe-on, jelenleg pedig eredményre vár az ICCO Global Awards döntőseinek tagjaként.

Az EBMA díjátadón szerzett aranydíj kiemelkedően fontos siker, ugyanis elismerést jelent az egész hazai munkáltatói márka szakma számára, hiszen a világ legvonzóbb munkahelyei között budapesti irodája lett az egyetlen magyar díjazott. De vajon miként került be a Thermo Fisher Scientific budapesti központja a nemzetközi munkáltatói márkaépítés élvonalába? Vizsgáljuk meg 3 + 1 lépésben!

 

  1. lépés: Készíts hiteles munkáltatói márka tartalmakat!

A Thermo Fisher nagyköveti programjának fő mozgatórugója a hitelesség, hogy valódi történeteket és embereket mutassanak be az SSC szektorban, így növelve a vállalat vonzerejét, illetve tartalmainak relevanciáját és értékét.

2018-ban az első lépés egy olyan aktív nagyköveti közösség kiépítése volt, akik önkéntesen támogatják a munkáltatói márkaépítési programokat. Célként meghatározták, hogy a történetmesélés erejével élve, releváns helyi tartalmakkal, történetekkel és ismert budapesti helyszínekkel fogják bemutatni a globális munkáltatói értékígéretük (Employer Value Proposition = EVP) 4 alappillérét: a küldetésüket, a hatásukat a tudományos életre, az általuk helyesnek gondolt munkavégzési formát és a közös növekedést. A Thermo Fisher külső kommunikációjának hitelességét kiemelkedően erősíti, hogy globális EVP-ket adaptálnak lokális szintre, így támogatva a vállalat magyarországi ismertségét.  A mára 80+ főt számláló nagyköveti közösség kezdetben 8 önként jelentkezővel indult. Történeteiket teljes mértékben ők fogalmazták meg, melyek a közösségi médiában szó szerint jelentek meg.

Mi lett az eredmény? A számos felhasználható hiteles tartalom mellett a nagykövetek számára is felejthetetlen élménnyé vált, hogy Budapest legnépszerűbb látványosságai mellett forgathattak. Emellett a vállalat releváns és őszinte visszacsatolásokhoz juthatott a résztvevők beszámolói és történetei által.

 

2. Lépés: Nagyköveti közösség kiépítése

A Thermo Fisher egy online Watch Party eseményt szervezett a kollégák számára, hogy ösztönözze őket a nagyköveti közösséghez való csatlakozásra és a későbbi aktivitásokban való részvételre. Az online eseményen bemutatták a korábban készült videókat és 300 ajándékcsomaggal lepték meg a résztvevőket.

Mi lett az eredmény? Az eseménynek köszönhetően további 56 taggal bővült a nagyköveti közösség, melynek hatására a kezdeményezés mára az egész szervezetre kiterjedt, beleértve az IT, pénzügy, ügyfélszolgálat és Talent Acquisition területeket. A nagyköveteket rendszeresen informálják az eredményekről, illetve önként jelentkezhetnek különböző aktivitásokra, például fotózásra, videóforgatásra vagy állásbörzén való részvételre.

 

3. Innovatív megoldások

A Thermo Fisher munkáltatói márka stratégiájának legjelentősebb innovációja a “Career Stories Behind the Science” című podcast sorozat. Ezt az egyedi formátumot Magyarországon korábban még sosem használták a munkáltatói márkaépítés területén SSC szektorban.

A podcast a vállalat kollégáit ülteti mikrofon elé és valódi karriertörténeteikbe enged betekintést. A 10-15 perces beszélgetések személyes történeteken keresztül mutatják be egy SSC mindennapjait és mindazt, ami egy karrierjét építő pályakezdő vagy tapasztalt szakember számára érdekes: önfejlesztés, szabadidő, munka-magánélet egyensúly. Az epizódok kéthetente jelennek meg a Spotify, SoundCloud és Apple Music felületén és a Thermo Fisher munkáltatói márka ismertségét erősítik a nyelveket beszélő fiatal felnőtt célcsoportjuk körében.

Mi lett az eredmény? Bebizonyosodott, hogy a vállalati munkáltatói márkaépítő podcast az üzleti stratégia erősítése mellett a munkavállalói élményciklus minden pontjába integrálható. Támogatja a jövendőbeli kollégák megszólítását, az új belépők elkötelezését és a kulcsemberek megtartását. Nem utolsó sorban egy podcast felvétel a résztvevők számára is nagyon különleges élmény, így a jelentkezők száma egyre csak bővül. Eddig összesen 28 epizód született 3 évadba foglalva.

      +1  Vezetői bevonás

A vezetők bevonása szinte elengedhetetlen a sikeres munkáltatói márkaépítés során. A Thermo Fisher vezetői aktív részt vállalnak szinte minden tevékenységben, kezdve a stratégia alkotástól a nagyköveti eseményeken való részvételig. Példának okán, a szenior vezetőség tagjai egy meglepetés ajándékcsomaggal lepték meg a nagyköveteket, melyeket személyesen vittek házhoz, megköszönve ezzel a munkájukat.

Mik lettek a nagyköveti program eredményei?

Egyértelmű siker. A vállalat 10%-a mára már aktív márka nagykövet, hiszen egy jól funkcionált munkáltatói márkaépítő közösség szerves részét alkotják. Karriertörténeteikkel már több, mint 2 millió embert értek el a közösségi média felületein keresztül.

Ez a siker milyen üzleti eredményeket vont maga után?

A Thermo Fisher megtartotta az eddigi legalacsonyabb fluktuációt a pandémia alatt, illetve több, mint 60 IT szakembert vett fel. 2 év alatt 250-ről 600-ra nőtt a munkavállalóik száma. Az emberközpontú kultúra miatt a vállalat növekedése kéz a kézben jár a személyes fejlődéssel, melynek eredményeképpen átlagosan a dolgozók 30%-a előléptetésben részesül az első két évben.

peti

About peti

Share via
Copy link
Powered by Social Snap